Grunderna i Ethereum

Grunderna i Ethereum – En omfattande genomgång

Grunderna i Ethereum
Grunderna i Ethereum

Ethereum är mer än bara en kryptovaluta. Det är en hel plattform för decentraliserade applikationer och digitala kontrakt och detta ser av många som en av de mest banbrytande teknologierna sedan internets begynnelse. Här går vi igenom allt du behöver veta om grunderna i Ethereum. Vad det är, hur det fungerar och varför det spelar en så viktig roll i blockkedjevärlden.


Vad är Ethereum?

Ethereum är en öppen, decentraliserad blockkedjeplattform som möjliggör skapandet och körningen av smarta kontrakt. Samt även kod som automatiskt utför avtalade instruktioner. Ethereum blev dessutom lanserad 2015 av den kanadensiske utvecklaren Vitalik Buterin.. Vi vet också syftet var dessutom att skapa ett nätverk där vem som helst kan bygga decentraliserade applikationer (dApps) utan beroende av en central myndighet.

Den egna kryptovalutan på nätverket heter Ether (ETH) och den använder man dessutom som bränsle för att betala för transaktioner och program på plattformen.


Nyckelkomponenter i Ethereum

1. Ethereum Virtual Machine (EVM)

EVM är den virtuella datorn som kör alla smarta kontrakt på nätverket. Det är här själva koden dessutom blir exekverad. Den är universell, vilket betyder att alla Ethereum-noder över hela världen kör samma kod och validerar samma tillstånd. Exekverad betyder att utföra något eller utveckla.

2. Smarta kontrakt

Smarta kontrakt är självverkställande kontrakt med villkor direkt skrivna i kod. De gör det möjligt att skapa avtal utan mellanhänder. Vilket dessutom gör affärer mer transparenta, billiga och säkra.

Exempel: Ett smart kontrakt kan man använda för att automatiskt överföra pengar när en tjänst är slutförd eller när en viss tidpunkt har passerat.

3. Ether (ETH)

Ether är den digitala valutan som man dessutom brukar använda inom Ethereum-nätverket. Du behöver ETH för att interagera med nätverket – till exempel för att betala avgifter när du kör ett smart kontrakt eller skickar tokens.


Ethereum vs Bitcoin – Vad är skillnaden?

Även om både Ethereum och Bitcoin bygger på blockkedjeteknik. Så har de dessutom helt olika syften.

Funktion Bitcoin Ethereum
Syfte Digital valuta Plattform för dApps och kontrakt
Programmerbar Begränsad Fullt programmerbar
Lanserad 2009 2015
Konsensusmekanism Proof of Work (nu PoS via ETH forks) Proof of Stake (från Ethereum 2.0)
Token BTC ETH

Ethereum 2.0 och övergång till Proof of Stake

Ethereum har genomgått en stor förändring genom att gå från Proof of Work (PoW) till Proof of Stake (PoS) i vad som man dessutom kallar Ethereum 2.0 eller “The Merge”.

Det innebär att nätverket inte längre förlitar sig på energikrävande ”mining” för att validera transaktioner. Utan istället använder man dessutom en modell där användare satsar (stakar) sina ETH för att få möjlighet att verifiera block. Detta har minskat energianvändningen med över 99 %.


Vad används Ethereum till?

  1. Decentraliserade applikationer (dApps)
    Allt från spel och finansplattformar till sociala medier så bygger man dessutom på Ethereum. Populära exempel inkluderar Uniswap (DeFi) och OpenSea (NFT).

  2. DeFi – Decentralized Finance
    Ethereum är motorn bakom den så kallade DeFi-revolutionen. Det gör det möjligt att skapa lån, växla valutor, tjäna ränta och mer. Detta helt utan banker.

  3. NFT – Icke-fungibla tokens
    Ethereum är den ledande plattformen för NFT:er.  Som man dessutom använder för att representera unika digitala tillgångar som konstverk, samlarobjekt eller musik.

  4. DAO – Decentraliserade autonoma organisationer
    Dessa är kodbaserade organisationer utan central ledning. Där man dessutom tar beslut  kollektivt via röstning med tokens.


Hur köper man Ethereum?

För att börja använda Ethereum behöver du köpa ETH. Det kan göras via:

  • Kryptobörser (t.ex. Binance, Kraken, Coinbase)

  • Kryptomäklare

  • Ethereum-automater (på vissa platser)

Du förvarar sedan dina ETH i en digital plånbok, antingen online (varm plånbok) eller offline (kall plånbok) för bättre säkerhet.


Fördelar med Ethereum

  • Flexibilitet – Plattformen är programmerbar och anpassningsbar för många typer av applikationer.

  • Stort community – Det finns ett aktivt nätverk av utvecklare och användare.

  • Först ut i många innovationer – DeFi, NFT:er, DAO och mer startade på Ethereum.


Utmaningar för Ethereum

  • Skalbarhet – Hög användning kan leda till dyra avgifter och långsamma transaktioner.

  • Konkurrens – Nya plattformar som Solana, Cardano och Polkadot försöker lösa Ethereums svagheter.

  • Regulatorisk osäkerhet – Som alla kryptotillgångar står Ethereum inför potentiell reglering globalt.


Framtiden för Ethereum

Ethereum fortsätter att utvecklas snabbt. Nästa stora steg är “sharding”, en teknik som ska förbättra nätverkets kapacitet genom att dela upp datalagring och processer i flera mindre delar.

Samtidigt fortsätter ETH att vara ryggraden för de flesta decentraliserade innovationer. Det gör Ethereum till en av de mest spännande teknologierna att följa, både för investerare, utvecklare och framtidens entreprenörer.


Vill du veta mer om hur man bygger på Ethereum eller hur man använder det i praktiken? Jag kan hjälpa dig vidare! Är det något vi har missat om Grunderna i Ethereum så kommentera gärna in dina frågor.

Ett svar på ”Grunderna i Ethereum”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *